torstai 27. toukokuuta 2010

"Itsemurha on itsekäs teko!"

Tänään vähän kiehahti. Eikä ollut ensimmäinen kerta tämän aiheen ympärillä. Kiehahtaminen on kyllä ehkä väärä sana, kyse on enemmän mielensä pahoittamisesta ja turhautumisesta.

Tuli puhetta henkilön itsemurhasta. Minulla on eräs tuttava, joka jaksaa aina, kun on puhe itsemurhasta, toistella sitä, miten kauhean itsekäs tuo teko on. Tämä henkilö luullakseni perustelee sitä sillä, että on sairastanut syöpää ja ollut siten ehkä vähän normaali-ihmistä lähempänä kuolemaa. En siltikään ymmärrä. Eikä tämä ihminen ainoa ole joka tätä mantraa toistelee.

Itsemurha on sellainen asia, jota tuskin on tähän mennessä kovin moni terve ihminen tehnyt. Ihmisellä kun yleensä on synnynnäinen vietti pysyä hengissä, ja tätä viettiä tuskin kukaan menee ihan huvikseen tai muiden kiusaksi kumoamaan. Yleensä ihminen, joka tappaa itsensä on siis tavalla tai toisella sairas. Yleensä kyse on varmasti mielen sairaudesta (vaikka voin kuvitella fyysisenkin syyn ajavan terveen ihmisen itsemurhaan, mutta se on taas toinen asia).

Masennus on tietyllä tavalla vaikea mieltää sairaudeksi. Ihmisillä kun on hyvää ja huonoa tuulta aina, ja jotenkin se liian kauan jatkunut huono tuuli on vaikea ajatella sairautena. Kyseessä ei kuitenkaan ole vain pitkittynyt paha päivä, vaan sairaus, joka vaikuttaa toimintakykyyn, ajatteluun ja minäkuvaan. En vain jaksa uskoa siihen, että kukaan on tehnyt itsemurhaa vain kostaakseen tyttöystävälle, joka jätti tai pelkästään saadakseen muut ihmiset suremaan.

Itsekin ajattelen itsemurhaa paljon. Olen ajatellut sitä silloinkin, kun olen ollut terve, mutta silloin se on ollut nimenomaan sellaista itkuista itsekseen uhoamista ("kyllä te sitten huomaisitte kuinka paljon kaipaatte minua"). Nykyään se on erilaista. Ajattelen sitä täysin järkevästi, eikä siihen liity suuria tunneryöppyjä. Itsemurha merkitsee minulle tällä hetkellä helpotusta, viimeistä vaihtoehtoa. Olen ajatellut myös mitä läheiseni siitä ajattelisivat. Ihmisiä, joille se voisi olla suuri kolaus on vain pieni kourallinen, ja kenekään heistä elämässä minulla ei ole niin suurta paikkaa, että poistumiseni jättäisi aukkoa.

Ei, en todellakaan ole nyt tappamassa itseäni, tai edes ihan lähiaikoina. Jos tilanne menee joskus sietämättömäksi, aion luultavasti sinnitellä hengissä ihan vain sen kourallisen tähden. Halusin vain vähän valottaa sitä, miltä itsemurha näyttää täältäpäin, sairaan ihmisen näkökulmasta, sillä kyllä, minä olen sairas vaikka tällaista hömppäblogia kirjoitankin eikä ruumiissani ole mitään vikaa.

Takaisin siihen alkuperäiseen kysymykseen: itsekkyyteen. Kysymys on siis siitä, että omalla teollaan pahoittaa toisten ihmisten mielen. Itse pyrin elämään niin, että satutan mahdollisimman vähän ihmisiä ympärilläni. Koen, että minulla on melko korkea moraali, ainakin verrattuna useisiin ikäisiini. Kuitenkin välillä tulee niin perustavanlaatuisia asioita, että jos täytyy valita, elääkö itse tuskassa vai satuttaako vähän muita, niin... Tätä voisi mielestäni verrata parisuhteeseen, kyse on samasta asiasta vaikkakin eri mittakaavassa: mikäli parisuhteessa oleminen on toiselle osapuolelle liian epämiellyttävää, täytyy hänen lopettaa suhde. Se varmasti satuttaa sitä toista osapuolta, mutta loppujen lopuksi tilanne on kummallekin parempi.

(Ymmärrän, että kristinuskossa tätä asiaa katsotaan eri lailla. Itse en kuitenkaan usko Jumalaan, joten en ota kantaa niihin kysymyksiin. Joka tapauksessa minun mielestäni uskovan on yhtä lailla tökeröä tuomita joku itsekkääksi tällaisen teon perusteella.)

Toivon, etten nyt loukannut ketään tekstilläni, se ei todellakaan ollut tarkoituksena. Asia on kuitenkin minunulle iso, joskin aika kipeä, ja halusin nyt jakaa nämä ajatukset. Jos joku nyt jaksoi lukea tämän kilometritekstin loppuun saakka :)

4 kommenttia:

  1. Minä jaksoin lukea loppuun asti. Hyviä pohdintoja sinulla. Itsemurha itsekkäänä tekona on pohtimisen arvoinen. Onhan se tietenkin tavallaan itsekästä; itsehän ihminen silloin päättää omasta kohtalostaan. Mutta hyvänen aika, eikös se ole saalittua, sitä jopa voisi kutsua itsemääräämisoikeudeksi (en kannusta ketään tällä kommentilla..). Vertaus parisuhteeseen kosketti - asia on juuri niin, mainiosti linkitetty. Tällä hetkellä koskettaa siltä kantilta hieman liian paljon omaa elämää...

    VastaaPoista
  2. Ihan hyvä pohdinta. Kun sanoit että ei terve ihminen mieti itsensä tappamista (näin karkeasti sanottuna) niin sekin oli hyvä pohdinta, näinhän se asia on. Mutta kun käy asiaa ihan miettimällä miettimään miten ihminen voi olla niin loppunut yms että edes vakavissaan harkitsee tuollaista.

    Minä kuulin vasta jälkeenpäin että eräs ihminen yritti itsemurhaa mutta perääntyi viime hetkellä. Se tuntui aika uskomattomalta asialta. Nykyjään en asiaa enää edes muista tai mieti eikä tunnu tämä kyseinen henkilökään onneksi.

    Kyllä minäkin ajattelen tuon itsemurha-asian itsekkäänä tekona, tavallaan. Koska kuten anonyymi sanoi tuossa yläpuolella niin ihminen päättää silloin omasta asiastaan ja mikä on _hänelle_ kaikkein parasta. Tosin eikö sen elämän pitäisi niin mennäkin? Aina toitotetaan että ihmisten pitää antaa tehdä oma päätös, elää elämää kuten haluaa jne mutta entäs jos näet ihmiset tekemässä itsemurhaa niin puututko, tällöinhän sinä puuttuisit tämän henkilön x:n valintaan ja miten hänen tulisi elämää elää? Tuokin on aika "jännä" juttu kun asiaa alkaa miettimään.

    Minä ajattelen oman elämän minun tarinana. Se on alkanut ja kyllä meinaan katsoa sen ihan sinne lopputeksteihin asti että miten tämä tarina päättyi :). Kaikkea siihen mahtuu hyvän ja huonon väliltä, mutta "elämä on" näin tylsästi sanottuna.

    VastaaPoista
  3. Aivot solmussa tähän aikaan yöstä, tuohon ensimmäiseen juttupätkään selvyydeksi:

    Eli siis kun miettii että miten "huonossa tilassa" ihminen voi olla että edes miettii tuollaisia niin kyllä pistää miettimään että mitä kamaluuksia siellä pään sisällä liikkuu kun se luonnollinen elämisen vietti katoaa ja millään ei ole väliä :/.

    Sitten nämä itsemurhaiskujen tekijät jotka vievät oman henkensä uskonnon tähden.. en viitsi edes kommentoida tuohon mitään. Ei voi kuin ihmetellä sitä pelottavaa uskomisen määrän voimaa siellä pääkopassa kerta se saa ihmisen tekemään tuollaista.

    Okei kommentoin vielä vähän lisää tuosta itsekkyydestä.

    Minusta se, että henkilö tekee itsemurhan julkisella paikalla niin kertoo jostakin. Onko se sitten sitä suurinta itsekkyyttä vai vihoviimeistä "huomion hakemista"? Mitenhän tän sanoisi ilman että se ei kuulosta liian kärkkäältä... Eli kun ihminen nyt päättää tehdä tuon päätöksen niin tekisivät sen edes niin että sivullisia ei pääse vahingoittumaan :/.

    Esimerkkinä nämä ketkä ajavat tahallaan rekan alle (hyi kamala sitä rekkaa ajanutta kuskia mikä kokemus. Eräästä kuskista tulikin televisiosta ohjelma missä hän ei voinut enää ajaa rekkaa/tehdä työtään kun itsemurhan tekijä ajoi hänen rekkansa eteen), hyppäävät katoilta kaduille (erään tuttavaporukan ollessa pihalla tupakalla heidän lähelleen kirjaimellisesti levisi yksi tällainen hyppääjä, putoamisääni ja jälki oli jotain mitä hän ei voinut edes kuvailla) tai tekevät sen esimerkiksi kotonansa missä asuu myös muita ihmisiä...

    Hautajaisissa ruumiin näkemiseen pystyy jollakin tapaa vielä "varautumaan" mutta kun miettii että sellainen tupsahtaisi silmiesi eteen (kadulla, koulussa, työpaikalla, kotona..) tuosta noin vaan niin hrr ihan nousee ihokarvat pystyyn pelkästä ajatuksesta...

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoista kuulla erilaisia mielipiteitä tästä aiheesta!

    Tuo on tosiaan totta, että onhan se tekona itsekäs vaikka sen miten päin kääntäisi. Tekstini pääajatuksena olikin siis juuri tuo, mitä kommenteissanne tarkensitte, eli eihän tuollaisessa päätöksessä kuitenkaan pitäisi olla mitään syyllistettävää, koska kyllähän jokaisella on oikeus päättää omasta elämästään. Ja myös se, että miten itsekäs sairas ihminen sitten loppujen lopuksi näissä tilanteissa on, eihän kukaan voi kuitenkaan sairastumiseensa hirveästi vaikuttaa.

    Panda, minustakin nuo rekan/junan alle tehdyt itsemurhat on käsittämättömiä. Siinä kun tehdään tuntemattomasta ihmisestä asianosainen, jopa tappaja, vastoin tahtoaan. En halua edes ajatella, miten pahalta voi tuntua joutua todistamaan jonkun itsemurhaa tai olla se ratkaiseva tekijä siinä. Toisaalta kyllä ymmärrän, ettei siinä tilanteessa jotain reekakuskia hirveästi ajatella, mutta silti.

    VastaaPoista